כשחושבים על איטום אזור החיבור שבין צינור מכונת הכביסה ובין הברז, טבעת אורינג נשמעת כמו פתרון מצויין, אבל מה עושים כאשר שני הרכיבים שביניהם אנו רוצים ליצור איטום הם רכיבים נעים ודינמיים? במקרה כזה, טבעת האיטום תעבור שחיקה מואצת ובתוך זמן קצר תיקרע או תאבד את כושר האיטום שלה. בדיוק עבור מצבים אלה פותח הפתרון של אטם מכני. מה זה בדיוק אומר ולמה זה משמש? על כך בשורות הבאות.
מהו אטם מכני?
אטם מכני הוא למעשה אטם שמיועד לייצר איטום אפקטיבי בנקודות השקעה של חלקים נעים ודינמיים. בניגוד לחיבורי צנרת למשל, החיבורים הם סטטיים ואין שום תנועה של הצינורות במקומם. לעומת זאת, במנוע של רכב למשל, ישנם לא מעט חלקים שנעים במקומם ועדיין זקוקים לאיטום היקפי על מנת למנוע דליפה של נוזלים בסביבתם. כך למשל, בוכנה בתוך צילינדר צריכה לשמור על יכולת התנועה שלה בתוך הצילינדר מחד, אך גם להבטיח שהחומר אותו היא דוחסת בתוך הצילינדר לא יוכל לברוח מסביב. בדיוק עבור אפליקציות אלה נועדו אטמים מכניים.
האטם המכני הוא אטם שמבוסס על רכיב אחד סטטי ורכיב אחד דינמי. מבחוץ זה נראה כאילו מדובר בשני רכיבים סתמיים שפשוט מונחים בצורה הנכונה זה אל מול זה, אך בפועל מדובר באטם חכם המסוגל לנתב לחצים וזרימת נוזלים בצורה חכמה ונכונה על מנת להרחיק אותם מהאזור שבו קיים הפוטנציאל לדליפה.
האיטום עצמו מבוצע באופן הבא: החלק הנע של האטם, מסתובב כנגד החלק הסטטי שלו. בקונפיגורציה שנוצרת במצב זה ישנם נקודות שבהם נדרש איטום סטטי וזה, מושג באמצעות אלסטומרים האוטמים את האזור שסובב את הציר הנע בעוד אלסטומר נוסף אוטם את האזור של כניסת הנוזל לציר הנע. בכדי להבטיח את הלחץ הנדרש של האטם על הציר הנע בכדי למנוע נזילה ודליפה של נוזל, ישנם קפיצים חזקים המותקנים בתוך האטם המכני, ואלו לוחצים אותו באופן קבוע אל עבר משטח האיטום.
אטמים מכניים יכולים להיות מיוצרים ממגוון סוגים המיועדים הן לאיטום הדינמי (נירוסטה, קרמיקה, סיליקון, קרבייד, פחם ווידיה) והן לאיטום הסטטי שאותו ניתן להשיג באמצעות מגוון אלסטומרים וחומרי איטום כדוגמת טפלון, ויטון ועוד.
כיצד לבחור אטם מכני?
האטמים המכניים נחלקים למספר סוגים שונים של אטמים, ובראשם שלושה מרכזיים: אטם מכני פנימי, אטם חיצוני ואטם כפול. כל אחד מסוגי האטמים הללו מתאים למערכות שונות ולייעודים שונים, אבל על מנת להבטיח איטום אפקטיבי של המערכת ועל מנת למנוע דליפה ופגיעה באיכות הסביבה, חשוב לבצע התאמה מלאה של האטם למערכת, הן מבחינת סוג האטם, הן מבחינת חומרי הגלם מהם הוא עשוי והן מבחינת מידות האטם והתאמתו המלאה לחלקים הנעים במערכת.
ככלל, למערכות סטנדרטיות ניתן להתאים אטמים סטנדרטיים אותם ניתן להזמין מהיצרן ואפילו למצוא בחנויות לאספקה טכנית. יחד עם זאת, עבור מכונות ומערכות בהתאמה אישית או מערכות מיוחדות ונדירות, חשוב מאוד להזמין אטם מכני בהתאמה אישית בהתאמה מלאה לדרישות המערכת שבה הוא מותקן. בהיבט זה חשוב שהאטם יתאים במידותיו למערכת שבה הוא אמור להיות מותקן, וכן יתאים למגע עם החומרים שזורמים במערכת. כך למשל, אם מדובר באטם שאמור לבוא במגע עם חומצה, עם אלכוהול, עם נפט או עם חומר מאכל אחר, חשוב שהאטם, הן על חלקיו הסטטיים והן על חלקיו הדינמיים, יהיה עשוי מחומרים עמידים שיודעים גם לספק את רמת האיטום הנדרשת וגם למנוע התפוררות של רכיבי האיטום אל תוך זרם החומר במערכת.